Menü
12.06.2023
Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi, Siber Güvenlik Haftası kapsamında 22-24 Kasım tarihlerinde düzenlediği Millî Siber Güvenlik Zirvesi ve Fuarı ile dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. T.C. Savunma Sanayii Başkanlığı ve T.C. Dijital Dönüşüm Ofisi himayelerinde çalışmalarını yürüten Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi, bu yıl ikincisini düzenlediği Siber Güvenlik Haftasında, ilgili kamu kurumlarını, üye firmaları ve akademiyi bir araya getirerek ekosisteme büyük katkı sağladı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay’ın teşrifiyle gerçekleşen açılış töreninde Oktay, Siber Vatanı korumanın vatan toprakları kadar değerli olduğunun önemine vurgu yaparak Siber teknolojilerde öncü konuma geçmenin Milli Teknoloji Hamlesi’nin en önemli parçalarından birisi olduğunun altını çizdi. Oktay, “Özellikle son 5 yıl içinde kritik altyapılarımızın korunmasının yanında siber kapasite inşasına ve tehditleri en hızlı biçimde tespit edip engellememizi sağlayan teknolojik tedbirlere özellikle eğilmiş durumdayız” diye konuştu.
Sektörün geniş katılım sağladığı Millî Siber Güvenlik Zirvesinin açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, "güvenlik" kavramının anlamının da dijitalleşmeyle birlikte büyük ölçüde değiştiğini vurgulayarak bir ülkenin güvenliği ve savunması için dijital platformun önemine işaret etti. Demir, dijitalleşmenin hayata etkileri ve buna karşı nasıl teyakkuza geçileceğinin öğrenilmesinin öneminin altını çizerek, "Siber güvenlik, 'savunma' kavramı içerdiği kadar savunmanın içinde her zaman bir taarruz unsuru da vardır. Bunu unutmamak lazım" değerlendirmesinde bulundu.
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç açılış konuşmasında, 42 rakamının önemine dikkat çekti. Türk insanının bir gün içerisinde ortalama 42 kez dijital dünyaya ayak izi bıraktığını belirten Koç, “İnsanda farkındalık yaratıldıktan sonra bu verileri, yerli ve millî ürün ve yazılımlarla da korursak bu maçı kesinlikle alırız" diye konuştu. Koç, “güvenlik” kavramının anlamının da dijitalleşmeyle birlikte büyük ölçüde değiştiğini vurgulayarak bir ülkenin güvenliği ve savunması için dijital platformun öneminin altını çizdi.
Yerli ve millî ürün kullanarak ekosistemin gelişmesine katkı sağlayan kamu kurum ve kuruluşlarına ödüllerini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay takdim etti. Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü, Dışişleri Bakanlığı Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü, Hazine ve Maliye Bakanlığı Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü, Millî Savunma Bakanlığı Muhabere ve Bilgi Sistem Dairesi Başkanlığı, Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ve TÜBİTAK BİLGEM Siber Güvenlik Enstitüsü “Ekosisteme Katkı” ödülünü almaya layık görüldü.
Yerli ve Millî Siber Güvenlik Ürünleri Sektör Katılımcılarının Büyük Beğenisini Topladı
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ve Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, üye firmaların stantlarını tek tek gezerek ürünleri ilgiyle inceledi. Üç gün boyunca Ankara Congresium’da siber güvenlik ürünleriyle fuarda yerini alan üye firmalar, kamu temsilcilerinin ve sektör katılımcılarının beğenisini topladı. Tamamen yerli ve millî olarak üretilen siber güvenlik ürünleriyle dikkatleri üzerine çeken üye firmalar, dijital topraklarımızın kendi imkânlarımızla korunduğunu ve korunabileceğini kanıtladı. Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesinin üstlendiği organizasyon kapsamında zengin içerikli verimli paneller ve konuşmalar 2 bine yakın katılımcı tarafından ilgiyle takip edildi. Panel ve konuşmalarda, tamamen millî olan ürünlerimizin global pazarda da sağlam yer edinebilmesi hedeflenirken hâlihazırda dünya çapında başarı gösteren ve birçok ülkeye ürünlerini ihraç eden firmaların başarı hikâyeleri büyük alkış topladı.
Zirvede yalnızca sektörün bugünü değil, geleceği de masaya yatırılarak millî teknoloji hamlesi kapsamında siber güvenlik alanında gelecek adımlar tasarlandı. Kamu kurum ve kuruluşlarının üst düzey karar vericileri ile sektörün ve akademi dünyasının buluştuğu zirve ve fuar üç gün boyunca ilgiyi üzerinde topladı. Etkinlikte ayrıca üniversite öğrencilerinin de yoğun ilgisi dikkat çekti. Siber Güvenlik Haftası, yaklaşık iki bin kişinin katılımıyla renklenen Milli Siber Güvenlik Zirvesi ve Fuarının ardından, küme üyesi firmaların düzenlediği 40 online etkinlik ile devam etti. İki gün süren ve bine yakın kişinin ilgiyle izlediği online etkinlikler, herkese açık gerçekleştirilen konferanslar, eğitimler ve yarışmalar ile son buldu.