Menü
12.06.2023
Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi üye firmaları tarafından geliştirilen yerli güvenli mesajlaşma uygulamalarına talepler arttı!
Son dönemde, Whatsapp kullanım koşulları ve gizlilik ilkelerinin güncellenmesi ve Whatsapp tarafından kullanıcılara gönderilen yeni gizlilik sözleşmesi ile kişisel verilerinin, toplanabilmesi, işlenebilmesi ve kullanılabilmesi için kullanıcılardan onay istenmesi, yerli mesajlaşma uygulamalarını da harekete geçirdi. 8 Şubat’a kadar yeni gizlilik sözleşmesinin imzalanmaması durumunda kullanıcılarının whatsapp hesaplarının kapatılacağı bilgisi, Whatsapp’a alternatif mesajlaşma uygulamalarının bir anda gündeme oturmasını sağladı.
Ülkemizdeki yerli siber güvenlik ekosistemini güçlendirmek ve ihtiyaçların yerli siber ürünleri ile kullanılmasını sağlamak amacıyla Savunma Sanayii Başkanlığı himayelerinde kurulan Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi tarafından yapılan açıklamada, “Hem bireysel hem de kurumsal verilerimizi korumak ve güvenliğimizi sağlamak için tüm alanlarda yerli ve milli kabiliyetler ile geliştirilen ürünlerimizin kullanımına öncelik verilmesi gerektiği belirtildi.
Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi, bu kapsamda, güvenli mesajlaşma konusunda da yerli ürünlere fırsat verilmesi ve yerli güvenli mesajlaşma uygulamalarına geçiş için bu dönemin tam da zamanı olduğunu belirtti. Ülkemizin verisinin ülkemizde kalması için bireysel kullanıcılar ve kurumların yerli ürünlere doğru olması adına Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi üye firmaları tarafından geliştirilen güvenli mesajlaşma uygulamalarına fırsat verilmesi gerektiği ifade edildi.
2020 yılının başından itibaren Savunma Sanayii Başkanlığı iştiraki TRTEST Test ve Değerlendirme A.Ş. ile birlikte Güvenli Mesajlaşma Uygulamalarının güvenliği konusunda Test ve Sertifikasyon faaliyetlerini yürüten Kümelenmenin ürünleri arasında, bireysel ve kurumsal olarak kullanılabilecek birçok güvenli mesajlaşma ürünü bulunuyor.
Turkcell tarafından geliştirilen BİP, bu uygulamalar arasında en çok bilineni olurken, son birkaç gün içinde 6 milyondan fazla kullanıcı BİP kullanmaya başladı. Global uygulamalarla karşılaştırıldığında özellikleri ile ön plana çıkan BİP, rakiplerinden farklı olarak, grup konuşmalarında 1000 kişiye kadar iletişim desteği ve görüntülü grup konuşmalarında 10 kişilik görüşmelere imkân sağlıyor. Ayrıca anlık dil desteği de sağlayan BİP, 106 dilde tercüme desteği sunuyor. Uygulamada ayrıca kullanıcılara yönelik farklı içerikler de sunuluyor.
Türk Telekom’un uygulaması LAFF’, yine bireysel kullanıcılara yönelik birebir ve grup mesajlaşmaları ile mesaj ve fotoğraf gönderimi sağlarken, kullanıcılarına dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar, uygulama içi arama özelliğini kullanarak sesli konuşma hizmeti sunuyor.
Kurumsal uygulamalarda ise, kurumsal verilerin güvenli bir şekilde iletilmesi ve kurum dışına çıkmaması amacıyla geliştirilmiş olan HAVELSAN İleti, kurumların sunucularına kurulum ve kapalı ağda çalışma özelliği sunuyor. Dünyada ilk kez beyaz kutu kriptografiyi anlık mesajlaşma uygulamasında kullanan HAVELSAN İleti, hali hazırda birçok kamu kurumunda kullanılmaya başlandı.
DEKOB TEKNOLOJİ tarafından Zero Trust politikasıyla tamamen yerli olarak geliştirilen UÇURTMA, web ve mobil kullanılabilecek güvenli mesajlaşma uygulaması olmasının yanı sıra, dosya transferi, video konferans, anket modülü, görev yöneticisi modülü ve çoklu dil desteği sağlamaktadır.
NETAŞ Mühendisleri tarafından geliştirilen, kurumların ve şirketlerin kendi çalışanları için hizmet sağlayıcı olacağı ve güvenli olmayan açık ağlarda dahi iletişimin uçtan uca güvenliğini taahhüt eden Yüksek Güvenlikli Medya İletişim Platformu NOVA S/COM, güvenli mesajlaşma, sesli, görüntülü arama ve konum paylaşımının yanı sıra 100 MB boyutuna kadar dosya transferini de sağlıyor.
AÇIK DENİZ BİLİŞİM tarafından geliştirilen, akıllı telefon ve desktop ile aynı anda çalışma kolaylığı sağlayarak, mobil telefon ile desktop arasındaki iletişimi özel şifreleme yöntemleri sağlayan SİPER, Yerli işletim sistemi Pardus ve kurum güvenlik duvarları(firewall) ile uyumlu bir mesajlaşma uygulaması olarak sesli ve videolu görüşme ve canlı konum paylaşımı desteği de sağlıyor.
ORDULU BILGI TEKNOLOJILERI A.Ş. tarafından geliştirilen ve kurumlara yönelik bulutta ya da kurumun kendi sunucularında hizmet veren ULAK.IM, uçtan uca güvenli mesajlaşmanın yanı sıra gönderilen her mesajda asimetrik anahtar değişmesi sağlaması ve sunucu-istemci arasındakı MITM ataklarını engellemeye yönelik çözümleri ile öne çıkıyor.
Kurumlara yönelik bire bir ve grup seçeneğiyle sesli ve görüntülü görüşme imkanı sağlayan IC TERRA tarafından geliştirilen WORKIT ise, güvenli mesajlaşmanın yanı sıra çalışma alanı içerisinde kişisel ajanda, görev atama, etkinlik, video konferans toplantılar yapabilme ve takvim gibi özellikler de sunuyor.
SPEXCO firması tarafından geliştirilen SPEC, yine kurumların kullanımına özel uçtan uca güvenli birebir ve grup konuşması, toplu mesaj gönderimi, fotoğraf, dosya, kişi paylaşımı, uygulama içi ekran kilidi kullanma gibi özellikle sunuyor.
PTT TEKNOLOJİ tarafından Milli mühendislik kabiliyetleri ile açık kaynak mimarileri üzerinde geliştirilen PTT TEL, kullanıcıların kendi veri merkezlerinde işletebileceği güvenli bir uygulama olarak, platform bağımsız çalışabilen yapısı ile etkin bir erişilebilirlik sağlamaktadır.
ALCHEMY SMART BİLGİ TEKNOLOJİLERİ tarafından kurumsal odaklı geliştirilen TELL ME ise, bireysel ve grup mesajlaşmalarda yazı, emoji, multimedya ve interaktif mesajların yanı sıra, yüksek çözünürlüklü görüntülü görüşme, sesli görüşme ve konferans özelliklerini de barındırıyor. Aynı zamanda, kullanıcıların iş ve operasyonlarını takip etmelerine ve düzenlemelerine yardımcı olacak ek araçlar da uygulamada yer alıyor.
https://www.turkcell.com.tr/servisler/BiP
https://www.havelsan.com.tr/sektorler/bilgi-ve-iletisim/urunler/guvenlik/havelsan-ileti
http://www.novacybersecurity.com/products/nova_scom